Artiklar/Blogg/Debatt

Här kan du läsa våra artiklar och blogginlägg

Padel

 

Padel, vem har idag inte hört talas om sporten som kombinerar tennis och squash? Passar för alla åldrar och det är enkelt att komma igång. Padelns ursprungliga uppkomst är okänd. Det sägs att en liknande sport spelades på brittiska kryssningsfartyg i början av 1900-talet, men den padel som spelas idag föddes i Mexiko på 1960-talet.

Till Sverige kom sporten 1998 och 2009 byggdes den första professionella banan.

Dansk forskning visar att racketsporter kan öka livslängden med mellan sex och tio år och orsaken tros vara kombinationen av fysisk aktivitet och social samvaro.

Konventionell bok och digital inlärning 

Årets lärare 2021 säger: ”När man jobbar med papper och penna tar det mer tid att skriva än att tänka vilket gör att man processar mer och kunskaper hamnar i långtidsminnet. Digitala läromedel är inte riktigt utvecklade än där det saknas resonemang och kommunikation”.

Svensk stadsdel fattigast i hela Europa

Här fanns massor av barn och stor bostadsbrist kring sekelskiftet till 1900 talet. 1910 invigdes den palatsliknande folkskolan för 2500 barn i stadsdelen. Redan när skolan var färdig var den för liten. Lösning: Man fick undervisa 2500 barn på förmiddagen och 2500 barn på eftermiddagen då det fanns mer än 5000 barn i stadsdelen. Idag är stadsdelen välmående med hög levnadsstandard och dyra lägenheter. Stadsdelen heter Södermalm i Stockholm och det var den östra delen som var särskilt fattigt. Med högkvalitativ utbildning, nya skolor och svensk innovationskraft fick man bort fattigdomen. Fortsätt satsa på bra utbildning och kunskaper!

Sofia skola – Wikipedia

Fatta familjen – Bra program om barn

Sänds söndagar mellan 7 och 8 på morgonen. Avsnitten ligger ute på nätet på https://sverigesradio.se/fattafamiljen  Tar upp vanliga problem om barn och vuxna. Goda råd ges av experter inom olika områden.

Mobilberoende föräldrar

Ny forskning i USA visar att barn till mobilberoende föräldrar utvecklar ett mer utåtagerande sätt.

Med föräldrar som är mer koncentrerade med sin mobil minskar barnens möjligheter att läsa av föräldrarnas uttryck i kropp och ansikte.

Egenvård vid olika skador – Skadekompassen

Bra hemsida med tydligt beskrivning, bilder och video. T ex hur fixar man en hälsporre? Skadekompassen.se

Barn i Sverige sitter för mycket stilla

I Pep-rapporten 2020 (granskning av barn och ungas hälsa) kunde vi läsa att över hälften av alla barn i Sverige mellan 4-6 år satt stilla framför en skärm mellan 1-2 timmar efter förskolans slut. Världshälsoorganisationen (WHO) riktlinjer är att ett barn i förskoleåldern ska ha max en timma stillasittande skärmtid per dag. Men många barn sitter stilla framför en skärm betydligt längre än så. Den stillasittande skärmtiden breder ut sig alltmer hos barn, och det innebär ofta att barnen rör sig mindre och får mindre tid för den fria leken. Sverige är dessutom ett av de länder i Europa där barn sitter mest stilla.

Även vuxna kanske sitter för mycket stilla? Upp och hoppa några gånger under TV-kvällen!

Undersökningen som gick under radarn

 UNICEF www.unicef.se gjorde fört ett år sedan en undersökning om barn i 38 av världens rika länder. Finns på Unicef:s hemsida.

Sverige på plats: 14 när det gäller Färdigheter.

Sverige på plats: 19 när det gäller Basfärdigheter i Läsa och Räkna.

Sverige på plats: 22 när det gäller Psykisk ohälsa bland barn och ungdomar.

Våra grannländer Danmark, Norge och Finland ligger mycket bättre till än Sverige. Sverige halkar efter i resultaten.

Ordet mamma fanns redan på stenåldern

I de flesta av jordens språk återkommer ett 40-tal basala ord med samma språkljud. En förklaring är att dessa ord är bekväma att uttala, och därför bevaras generation efter generation, visar forskning från Lunds universitet.

– Mamma har troligen hetat mamma redan på förhistorisk tid och sen har det bara fortsatt på det sättet, säger Gerd Carling, språkvetare och en av forskarna bakom en ny studie om varför vissa ord i många språk låter och betyder samma sak som under stenåldern.

Barns empatiska förmåga minskar

I undersökningar om barns empatiska förmåga har forskning visat att den just nu minskar oroväckande. Man pekar på att det är den kraftiga digitalisering i barnens värld som är orsaken. Barn läser av vuxnas ögon, uttryck i ansikte och kropp för att lära sig empati.

De digitala verktygen måste användas med stor försiktighet och uppmärksamhet med dess negativa konsekvenser. 

Copyright: 2022 Förlagshuset Wasa/ILKA Förskoleprodukter AB | All Rights Reserved.

Varukorg

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping

Välkommen in!

Vänligen ange kundkategori.